top of page
Sapienzy_edited.jpg

Νησί Σαπιέντζα

KriKri.png

SAPIENZA

ΝΗΣΙ

Η Σαπιέντζα είναι ένα ελληνικό νησί στη νότια ακτή της Πελοποννήσου, κοντά στο χωριό Μεθώνη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα λεγόμενα μεσσηνιακά νησιά Οινούσσες, τα οποία αποτελούνται από την Αγία Μαρίνα, τη Σαπιέντζα και τη Σχίζα.  Το νησί είναι γνωστό για τα πολλά ναυάγια του επειδή βρίσκεται κατά μήκος της κύριας ναυτιλιακής διαδρομής μεταξύ Ιταλίας και Μέσης Ανατολής.  Ένα από αυτά τα ναυάγια συνέβη τον 3ο αιώνα μ.Χ. και περιείχε στήλες από την αυλή του Καίσαρα στην Καισάρεια.

Αυτό το μικρό νησί, με έκταση μόνο περίπου 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαθέτει πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά που αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες. Το όνομα του νησιού, Sapienza, είναι ιταλικής προέλευσης που σημαίνει σοφία, καθώς αντικατοπτρίζει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της περιοχής και της Ενετικής Δημοκρατίας.  Πριν από τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1821, το νησί Σαπιέντζα βρισκόταν υπό βενετική κυριαρχία λόγω της συνθήκης της Σαπιέντζα το 1209.  Αυτό άλλαξε μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας όπου η Sapienza έγινε μέρος του ελληνικού κράτους.- παρά τους άλλους ισχυρισμούς ιδιοκτησίας από διάφορες χώρες.

 

Παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος, η Sapienza φιλοξενεί μια ποικιλία άγριας ζωής που ευδοκιμεί στα διαφορετικά οικοσυστήματα της. Αυτό περιλαμβάνει φίδια, σαύρες, θαλασσοπούλια, τρωκτικά και το περίφημο κρι-κρι (γνωστό και ως Κρητικός Τράγος).  Μεταφέρθηκε στο νησί σε μεγάλους αριθμούς για να προστατεύσει το είδος από την εξαφάνιση. Χρονολογείται από τον Μινωικό πολιτισμό, το κρι-κρι ήταν πολύ δημοφιλές στους κυνηγούς λόγω του τρυφερού κρέατος του.  Αυτό είδε μεγαλύτερους αριθμούς να κυνηγούνται και το 1960, το κρι-κρι απειλούνταν με πληθυσμό κάτω από 200.  Για το λόγο αυτό, το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά, εκτός από τον μήνα Νοέμβριο όπου οι κυνηγοί συγκεντρώνονται στο νησί Σαπιέντζα για να κυνηγήσουν κατά κύριο λόγο το κρι-κρι (ως μορφή πληθυσμιακού ελέγχου).

 

Το νησί Sapienza είναι πολύ δημοφιλές στους λάτρεις του νερού και της θάλασσας.  Το γύρω Ιόνιο Πέλαγος ακμάζει με πλούσια θαλάσσια ζωή και οι επισκέπτες της Sapienza μπορούν να συναντήσουν είδη όπως δελφίνια, φώκιες και διάφορα είδη ψαριών κατά την εξερεύνηση των παράκτιων περιοχών.  Στο ίδιο το νησί, διάφορα είδη φυτών συμβάλλουν σε ένα μοναδικό οικοσύστημα. Αγριολούλουδα, αρωματικά βότανα και θάμνοι διακρίνονται στο τοπίο, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο και αρωματικό περιβάλλον.  Σήμερα, η Sapienza αποτελεί μια μοναδική παγκόσμια τοποθεσία, καθώς τα φυτά κουμαριάς στο νησί είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου μεταμορφώνονται σε δέντρα.  Αυτό το ενδιαφέρον οικολογικό χαρακτηριστικό οδήγησε στην ένταξη της Sapienza στο Δίκτυο Natura 2000.  Ένα άλλο ανεξήγητο φαινόμενο στο νησί είναι ο μεγάλος άγονος χώρος στο κέντρο του νησιού όπου δεν φυτρώνει βλάστηση.  Το ισοδύναμο πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου, το εκτεθειμένο κόκκινο χώμα έχει γεννήσει πολλές θεωρίες και συνωμοσίες, συμπεριλαμβανομένων των προσγειώσεων UFO και των εισβολών εξωγήινων.

 

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ένας φάρος που κατασκευάστηκε το 1885 κατόπιν αιτήματος της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας. Κατασκευασμένος από Άγγλους οικοδόμους, ο πέτρινος πύργος βρίσκεται σε ύψος 9,5 μέτρων και βρίσκεται 110 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.   Προσβάσιμο από μια σκάλα που αποτελείται από 75 σκαλοπάτια, η κορυφή του φάρου προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα τόσο στο νησί όσο και στη γύρω θάλασσα.  Είτε εξερευνάτε τα ιστορικά του ορόσημα, είτε κάνετε πεζοπορία στα γραφικά μονοπάτια του είτε απλώς απολαμβάνετε τη γαλήνη των ακτών του, το νησί Sapienza προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό ιστορίας και φυσικής γοητείας.

Το νησί Sapienza είναι πολύ δημοφιλές στους λάτρεις του νερού και της θάλασσας. Το γύρω Ιόνιο Πέλαγος ακμάζει με πλούσια θαλάσσια ζωή και οι επισκέπτες της Sapienza μπορούν να συναντήσουν είδη όπως δελφίνια, φώκιες και διάφορα είδη ψαριών κατά την εξερεύνηση των παράκτιων περιοχών. Στο ίδιο το νησί, διάφορα είδη φυτών συμβάλλουν σε ένα μοναδικό οικοσύστημα. Αγριολούλουδα, αρωματικά βότανα και θάμνοι διακρίνονται στο τοπίο, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο και ευωδιαστό περιβάλλον. Σήμερα, η Sapienza αποτελεί μια μοναδική παγκόσμια τοποθεσία, καθώς τα φυτά κουμαριάς στο νησί είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου μεταμορφώνονται σε δέντρα. Αυτό το ενδιαφέρον οικολογικό χαρακτηριστικό οδήγησε στην ένταξη της Sapienza στο Δίκτυο Natura 2000. Ένα άλλο ανεξήγητο φαινόμενο στο νησί είναι ο μεγάλος άγονος χώρος στο κέντρο του νησιού όπου δεν φυτρώνει βλάστηση. Το ισοδύναμο πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου, το εκτεθειμένο κόκκινο χώμα έχει γεννήσει πολλές θεωρίες και συνωμοσίες, συμπεριλαμβανομένων των προσγειώσεων UFO και των εισβολών εξωγήινων.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ένας φάρος που κατασκευάστηκε το 1885 κατόπιν αιτήματος της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας. Κατασκευασμένος από Άγγλους οικοδόμους, ο πέτρινος πύργος βρίσκεται σε ύψος 9,5 μέτρων και βρίσκεται 110 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Προσβάσιμο από μια σκάλα που αποτελείται από 75 σκαλοπάτια, η κορυφή του φάρου προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα τόσο του νησιού όσο και της γύρω θάλασσας. Είτε εξερευνάτε τα ιστορικά του ορόσημα, είτε κάνετε πεζοπορία στα γραφικά μονοπάτια του είτε απλώς απολαμβάνετε τη γαλήνη των ακτών του, το νησί Sapienza προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό ιστορίας και φυσικής γοητείας.

Φτάνοντας εκεί

Ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθείτε το νησί Sapienza Island είναι να νοικιάσετε ένα σκάφος απόΣκάφη Μεθώνης.  Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής (Ιούλιος - Αύγουστος), συνιστάται να κάνετε κράτηση για ένα σκάφος αρκετές ημέρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι σας.  Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα εξής:

bottom of page