top of page

Συγκομιδή Ελιάς

Μεγάλο δέντρο

Ελιά

Συγκομιδή

Στη Μεθώνη της Ελλάδας, η ετήσια περίοδος συγκομιδής και παραγωγής ελιάς μετατρέπει την κοινότητα σε έναν πολυσύχναστο κόμβο κοινής χαράς και παράδοσης. Καθώς φτάνει η εποχή, ένας μεταδοτικός ενθουσιασμός σαρώνει το χωριό, ωθώντας σχεδόν όλους να παραμερίσουν στιγμιαία τις καθημερινές τους υποχρεώσεις και ευθύνες για να συμμετάσχουν στο διαχρονικό τελετουργικό της συγκομιδής της ελιάς. Ο αέρας γεμίζει γέλιο και συντροφικότητα καθώς οικογένειες και γείτονες συναντιούνται, φροντίζοντας συλλογικά τους αρχαίους ελαιώνες τους, μαζεύοντας με το χέρι τις παχουλές, ηλιόλουστες ελιές που έχουν ωριμάσει όλο το χρόνο.

Οι ελαιώνες γίνονται ζωντανοί καμβάδες, που αντηχούν με τους ήχους ζωηρών συζητήσεων, την παραδοσιακή μουσική και το ρυθμικό χτύπημα των φορτωμένων κλαδιών ελιάς. Μικροί και μεγάλοι ασχολούνται με την πανάρχαια πρακτική, μοιράζοντας ιστορίες και μεταδίδοντας γνώση από τη μια γενιά στην άλλη. Το γραφικό τοπίο της Μεθώνης στολίζεται με τις ζωηρές αποχρώσεις του πράσινου της ελιάς, δημιουργώντας ένα οπτικό θέαμα που καθρεφτίζει την ενότητα και την αρμονία της κοινότητας.

Καθώς προχωρά η συγκομιδή, η αφθονία των ελιών συλλέγεται προσεκτικά και μεταφέρεται στα τοπικά ελαιοτριβεία. Η ατμόσφαιρα σε αυτούς τους παραδοσιακούς μύλους είναι ηλεκτρισμένη, αντηχεί με τα αρώματα φρεσκοτριμμένης ελιάς και αντηχεί τη συλλογική υπερηφάνεια της κοινότητας. Το χρυσοπράσινο ελιξίριο που αναδύεται –το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του χωριού– γίνεται σύμβολο κοινής προσπάθειας και πηγή τεράστιας ικανοποίησης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς στη Μεθώνη ξεπερνά τα εγκόσμια. είναι μια γιορτή της κληρονομιάς, του κοινοτικού πνεύματος και των πολύτιμων καρπών της γης. Σε αυτή την αναζωογονητική διαδικασία, το χωριό μεταμορφώνεται προσωρινά σε μια ζωντανή, αλληλένδετη ταπετσαρία ανθρώπων, πολιτισμού και φύσης, αφήνοντας ένα διαρκές αποτύπωμα στις καρδιές όλων όσων συμμετέχουν.

As the harvest progresses, the bounty of olives is carefully collected and transported to local olive presses. The atmosphere in these traditional mills is electrifying, resonating with the aromas of freshly crushed olives and echoing the collective pride of the community. The golden-green elixir that emerges – the village's own extra virgin olive oil – becomes a symbol of shared effort and a source of immense satisfaction for all involved.

The olive harvesting season in Methoni transcends the mundane; it's a celebration of heritage, community spirit, and the precious fruits of the land. In this uplifting process, the village temporarily transforms into a lively, interconnected tapestry of people, culture, and nature, leaving a lasting imprint on the hearts of all who participate.

Από το δέντρο στο τραπέζι:  Ένα οπτικό ταξίδι της διαδικασίας συγκομιδής λαδιού

Ελαιώνας

1. Φροντίστε τα δέντρα

Εικόνα της Μελίνας Κίφερ

2. Ώριμες ελιές

Συγκομιδή φρέσκων ελιών

5. Τσάντα Ελιές

ελιές

6. Πλένετε τις ελιές

Εικόνα του Cristiano Valadar

3. Συγκομιδή Ελιών

Εξαγωγή βιολογικού ελαίου από ελιές με κυκλική πέτρα λείανσης στην Ιταλία.jpg

7. Crush Olives

Εικόνα του Bozica Uglesic

4. Αιχμαλωτίστε τις ελιές

Παραγωγή Ελαιόλαδου

8. Φιλτράρετε το ελαιόλαδο

Μπουκάλια ελαιόλαδο

9. Μπουκάλι ελαιόλαδο

Μπουκάλια ελαιόλαδου
Ρίχνοντας ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο

10. Ετικέτα Ελαιόλαδο

11. Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο

12. Σερβίρετε φαγητό

bottom of page