top of page

Άγαλμα Επισκόπου Γρηγορίου

Ο Γρηγόριος Παπαθεόδωρος γεννήθηκε το 1770 στο χωριό Αλβάινα (Ολυμπία) από τους γονείς του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και της Αναστασίας. Η πρώιμη εκπαίδευσή του ξεκίνησε στο χωριό του, αλλά συνέχισε τις σπουδές του στη Μονή Βυτίνας, η οποία ήταν ευρέως γνωστή για την πλούσια και ποικιλόμορφη βιβλιοθήκη της.  Εκτός από τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα, ο Γρηγόρης είχε πάθος για τις γλώσσες. Μιλούσε άπταιστα τουρκικά, αραβικά, γαλλικά, ιταλικά και φυσικά ελληνικά. Ωστόσο, το πάθος και η κλήση του επικεντρώθηκαν γύρω από την πίστη και την κοινότητά του.

Σε ηλικία 30 ετών, ο Γρηγόριος αγκάλιασε ένα μονοπάτι υπηρεσίας στην Εκκλησία. Με ακλόνητη πίστη και αφοσίωση, ο Γρηγόριος ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της ιεροσύνης.  Το 1800 έγινε ορδαίοςαπέκτησε Διάκονο και αργότερα ανυψώθηκε στη θέση του Πρεσβύτερου και του Καγκελαρίου. Ο σημαντικός του ρόλος ως Επισκόπου Μεθώνης, Ναυαρίνου και Νεοκάστρου αποκαλύφθηκε μεταξύ 1816-25, από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο ΣΤ'.

Το 1817, ο Γρηγόριος ξεκίνησε ένα κρίσιμο ταξίδι στη Ρωσία, όπου υποστήριξε ένθερμα την ελληνική ανεξαρτησία ενώπιον του τσάρου, μοιράζοντας τις οδυνηρές ιστορίες των καταπιεσμένων Ελλήνων υπό τουρκική κυριαρχία. Έχοντας λάβει επιτυχώς ρωσική υποστήριξη, ο Γρηγόριος επέστρεψε στη Μεθώνη όπου αργότερα εντάχθηκε στη Φιλική Εταιρεία (μυστικό πολιτικό και επαναστατικός οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 και μοναδικός σκοπός της ήταν να ανατρέψει την Τουρκοκρατία από Ελλάδα και καθιερώστε μια ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος).  Η αυξανόμενη φήμη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός του τον είδαν να στρατολογεί ενεργά περισσότερους από 150 συμπατριώτες του στη Φιλική Εταιρεία. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, οδηγώντας σε στρατιωτικές ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τις επιτυχείς πολιορκίες της Μεθώνης και του Νεοκάστρου.  Με προκλητικό στρατό οι τουρκικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά του κάστρου της Μεθώνης στον γενικό διοικητή Επίσκοπο Γρηγόριο.

Gregory Bishop.png

Ωστόσο, η κορύφωση της θυσίας του Επισκόπου Γρηγορίου εκτυλίχθηκε το 1825 όταν οι δυνάμεις του Ιμπραήμ (πασάς της Αιγύπτου) πολιόρκησαν  Το κάστρο της Μεθώνης από ξηρά και θάλασσα. Παρά τη γενναία άμυνα, ο Γρηγόριος συνελήφθη και φυλακίστηκε σε ένα σκοτεινό μπουντρούμι στο κάστρο της Μεθώνης, σηματοδοτώντας την αρχή ενός μαρτυρίου έξι μηνών που χαρακτηριζόταν από φυλάκιση, βασανιστήρια και διώξεις. Αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ο Επίσκοπος Γρηγόριος άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Οκτωβρίου 1825. Βάναυσα οι Τούρκοι πέταξαν το σώμα του στη θάλασσα, αλλά ως εκ θαύματος βρέθηκε, ανασύρθηκε και τάφηκε τιμητικά στην Οδησσό. Η Μητρόπολη Μεσσηνίας τιμά σήμερα το κληροδότημα του Επισκόπου Γρηγορίου με άγαλμα στον τόπο του μαρτυρίου του στη Μεθώνη. Στις 29 Ιουνίου 1960, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του και εκφώνησε έναν συγκινητικό λόγο, αποτίοντας φόρο τιμής στον ανδρείο και ανθεκτικό μάρτυρα.

Bishop.jpg

Άγαλμα του Επισκόπου Γρηγορίου που βρίσκεται στη Μεθώνη

Φτάνοντας εκεί

bottom of page