top of page

Νησί Αγία Μαρίνα

Φωλιασμένο στην αγκαλιά του Ιονίου, ανάμεσα στα νησιά Σαπιέντζα και Σχίζα, βρίσκεται το ιερό νησί της Αγίας Μαρίας. Προσβάσιμο μόνο με βάρκα, αυτό το ακατοίκητο νησί αιχμαλωτίζει τις καρδιές όσων αναζητούν γαλήνη, ιδιωτικότητα και απομόνωση από την ηπειρωτική χώρα. Το ταξίδι στα αστραφτερά νερά αποκαλύπτει την τραχιά γοητεία της Αγίας Μαρίας, που περιβάλλεται από βραχώδεις ακτές στολισμένες με μικρούς θάμνους, πλούσια πανίδα και αιωνόβια δέντρα που έχουν ξεπεράσει το πέρασμα του χρόνου.

Η καρδιά της Αγίας Μαρίας χτυπά μέσα στα τείχη του μοναδικού της ιερού, της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Την ιερή ημέρα της 17ης Ιουλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας.  Σύμφωνα με τις διδασκαλίες της εκκλησίας:

Η Αγία Μαρίνα, γεννημένη στην Αντιόχεια της Πισιδίας από ειδωλολάτρες γονείς, συνάντησε τον Χριστιανισμό σε ηλικία δώδεκα ετών, αναπτύσσοντας μια διακαή αγάπη για τον Ιησού Χριστό. Παρά την περιφρόνηση του πατέρα της για την πίστη της,  Η Μαρίνα ορκίστηκε να  παραμένουν  άγαμος και εξέφρασε την επιθυμία να

υποφέρω για τον Χριστό.  Όταν ο αυτοκρατορικός βουλευτής, Ολύμπριος, την αναζήτησε για σύζυγο και εκείνη αρνήθηκε, την υπέβαλε σε σκληρή χλεύη και βασανιστήρια. Η σταθερή άρνηση της Μαρίνας να υποκύψει μπροστά στα είδωλα την οδήγησε στη φυλάκιση, όπου προσευχήθηκε θερμά και βίωσε θεϊκές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης των πληγών της. Παρά τα περαιτέρω βασανιστήρια με φωτιά και νερό, επέζησε ως εκ θαύματος χωρίς ψεγάδι. Λίγες στιγμές πριν υποβληθεί σε αποκεφαλισμό, ο Ιησούς και μια θάλασσα αγγέλων εμφανίστηκαν μπροστά της για να της δώσουν δύναμη, κουράγιο και τη διαβεβαίωση της αιώνιας ζωής. Το πιο σημαντικό θέμα στην ιστορία της Αγίας Μαρίνας είναι η ακλόνητη πίστη και η ανθεκτικότητά της απέναντι στη δίωξη, που αποτελεί την επιτομή της 

icon_edited.jpg

θρίαμβος της πνευματικής δύναμης έναντι του σωματικού πόνου και του θανάτου.  Σήμερα το χέρι της σώζεται και τιμάται στη μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος.

Κάθε χρόνο, στις 17 Ιουλίου, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες ξεκινούν ένα θαλάσσιο προσκύνημα, πλοηγώντας στα κρυστάλλινα νερά για να φτάσουν στη μικρή προβλήτα του νησιού. Καθώς οι βάρκες αγκυροβολούν, ένας αέρας προσμονής τυλίγει το νησί και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στους ασβεστωμένους τοίχους της εκκλησίας για μια πανηγυρική αλλά χαρούμενη λειτουργία αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Τα ιερά άσματα αντηχούν μέσα στο βραχώδες τοπίο, συνδυάζονται με τη ρυθμική αρμονία των κυμάτων, δημιουργώντας μια μυστικιστική ατμόσφαιρα που ξεπερνά το νησί.

Ακολουθώντας τις θρησκευτικές τελετές, η Αγία Μαρία μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό ταπισερί γιορτής. Προσκυνητές και επισκέπτες συμμετέχουν σε ένα κοινό γλέντι, μοιράζοντας παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Το γέλιο αναμειγνύεται με το τσούγκρισμα των ποτηριών, και καθώς ο ήλιος βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα, το νησί ζωντανεύει με την πληθωρικότητα του χορού. Το τραχύ έδαφος της Αγίας Μαρίας γίνεται μια φυσική πίστα χορού, που φωτίζεται από τη ζεστή λάμψη του ορίζοντα και το αναδυόμενο φως του φεγγαριού που αντανακλάται από τη θάλασσα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ, σφυρηλατώντας το αίσθημα αλληλεγγύης στους εορτάζοντες. Καθώς οι τελευταίες νότες της μουσικής σβήνουν, οι συμμετέχοντες επιβιβάζονται για άλλη μια φορά στις βάρκες τους, κουβαλώντας μαζί τους τις αναμνήσεις μιας βραδιάς όπου η πνευματικότητα, η χαρά και οι φιλίες μπλέκονταν σε αυτό το μικροσκοπικό νησί της Αγίας Μαρίνας.

Φτάνοντας εκεί

Νήσος Αγία Μαρίνα 3.jpg

Δικτυακός τόπος:

Τοποθεσία:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Περίπτερο δίπλα στην προβλήτα Μεθώνης

Κινητό:

+30 6945967902 | +30 6988076719

bottom of page